sunnuntai 24. huhtikuuta 2016


 


 

Labradorinnoutaja

Labradorinnoutaja on peräisin Newfoundlandin osavaltiosta Kanadasta, missä sen esi-isät työskentekivät kalastajien kumppaneina. Yksi ominaisuus, joka on säilynyt labradoreissa, on sen halukkuus mennä veteen. Sen helppohoitoinen, lyhyt karvapeite on peräisin rodun varhaisilta ajoilta. Vesi olisi jäätynyt pitkään turkkiin Kanadan kylminä tailvina. Ensimmäiset labradorinnoutajat tuotiin Britanniaan 1800-luvulla. Niistä tuli pian suosittuja metsästyskumppaneita, kun metsästäjien kanssa kulkevien, asetta pelkäämättömien koirien kysyntä kasvoi nopeasti.

 

 

 

 

Labradorinnoutaja on nykyään yksi maailman suosituimmista koiraroduista. Rekisteritietojen mukaan se on suosituin rotu Englannissa, Yhdysvalloissa ja Suomessa. Sen suosio perustuu ehkä osin sen viehättävään ulkonäköön. Labbis on keskikokoinen, vankkarakenteinen ja tiivisrunkoinen lintukoirarotu. Ne ovat väriltään joko keltaisia, mustia tai harvinaisempana ruskeita. Niiden korvat ovat melko pienet ja riippuvat päänmyöntäisinä. 

Käyttölinjainen labradorinnoutaja

 

Näyttekylinjainen labradorinnuotaja

Labradorinnoutajien voidaan joiltakin osin todeta jakaantuneen kahteen ryhmään: näyttely-ja käyttölinjaan. Käyttölinjaiset ovat huomattavasti kevytrakenteisempia ja kapeapäisempiä  kuin näyttelylinjaiset, ja niiden jalostuksessa painotetaan käyttöominaisuuksia selvästi enemmän kuin ulkonäöllisiä ominaisuuksia. Rodun perimmäinen ja merkittävin syy suosioon on sen sopeutumiskyky ja innokkuus työskennellä ihmisten kanssa. Labbiksia käytetäänkin monenlaisiin tehtäviin esim. palveluskoirana, opaskoirana ja huumekoirana. Ne sopivat kuitenkin myös erinomaisesti perhekoiriksi niiden ystävällisen, kärsivällisen ja hyväntuulisen luonteen vuoksi.

 

                                              Koirani Wiki

 Wiki on tyttö labradorinnoutaja. Se on väriltään musta ja iältään noin kolme vuotta. Se on syntynyt aprillipäivänä. Haimme Wikin kennelistä Salosta sen ollessa kahdeksanviikkoinen. Wiki on luonteeltaan ystävällinen, rauhallinen ja todella nopeasti oppiva. Se saa kaksi kertaa päivässä ruoan. Käyn sen kanssa itse kerran päivässä lenkillä ja se saa usein päivällä juoksennella metsässämme vapaana.

Kun Wiki oli pentu kävin sen kannsa pennuille tarkotetuilla koirakursseilla. Siellä opimme kaikki peruskäskyt. Nykyään harrastan Wikin kanssa slowlitya. Slowlity on rento agility-tyyppinen laji. Agilityn tapaan slowlityssa on esteitä,joita koira kulkee. Slowlityssä kuitenkin koira saa päättää millaista vauhtia kuljetaan. Tämä sopii hyvin Wikille, joka ei ole kova juoksia. Slowlity on rennompaa kuin agility. Teemme aina muutaman esteen ja sitten pidämme tauon. Käymme slowlityssä kerran viikossa. Me molemmat tykkäämme siitä ja opimme aina lisää.


 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti