torstai 5. toukokuuta 2016

Meidän pihapiirin lintujen kevät


Ensin huomasin huhtikuun alussa pikkuvarpusen, joka istuskeli toisen pöntön lähettyvillä. Se kävi joitakin kertoja sisällä pöntössä ja huomasi ilmeisesti linnunpöntön olevan vapaana. Pikkuvarpunen alkoi kantaa sisälle pesärakennusaineita, kaiken laisia heiniä sekä sammalta.

Pikkuvarpunen
Jo muutamien päivien päästä bongasin kaksi pikkuvarpusta istumassa pöntön orrella. Päättelin niiden olevan pari. Pikkuvarpuset jäivät asumaan pönttöön ja naaras melko varmasti munii pian, ellei olisi jo muninutkin. Olen mahdollisesti saattanut nähdä pikkuvarpusen poikasen, mutta en ole varma. Täytyy jatkaa tarkkailua.

Pikkuvarpuspari 


Samoihin aikoihin, kun pikkuvarpunen tutki pönttöä, talitiainen tuli myös katselemaan samaa pönttöä. Ajattelin, että nyt pikkuvarpunen häädetään pois. Talitintti kuitenkin huomasi pöntön olevan varattu eikä alkanut haastaa riitaa, vaan siirtyi suosiolla naapuriin. 
Talitiainen

Niimpä talitiainenkin kantoi pönttöönsä tavaraa ja vähän ajan kuluttua ilmestyi paikalle tyttöystävänsä kanssa. Talitiaisnaaraan tunnistaa vaaleamman keltaisesta vatsasta kuin koiraan vatsa. Siitä tiesin, että pesänrakentaja oli ollut koiras. 

Talitiainen

Talitiainen

Lisäksi meidän pihapiirissä liikkuu mm. punarinta, jonka olen nähnyt vain pari kertaa. Mustarastas laulaa paljon korkean koivun latvassa yrittäen hurmata puolisoa.

 Räkättirastaiden ruuan hakuun olen kiinnittänyt myös huomiota; ne hyppelehtivät nurmikolla ja sitten laittavat välillä päänsä sivuttain lähelle maata kuin kuunnellakseen maan alta kuuluvaa kuhinaa. Lopuksi ne nappaavat juuri oikeassa kohdassa madon suuhunsa. 

Kirjosiepotkin ovat ilmeisesti tulossa Suomeen, meidän lähipiirissä olen nähnyt
kirjosiepponaaraan. 

Lisäksi täällä liikkuu mm. keltasirkkuja, sepelkyyhkyjä, sinitiaisia, västäräkejä sekä käpytikkoja. ☺

Sinitiainen 

Punarinta



-Maria  :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti