tiistai 29. maaliskuuta 2016

Kesyrotat
ts.fi
Kesyrotta on lemmikkinä pidettävä rotta. Kesyrottien jalostus aloitettiin 1800-luvulla isorotasta. Myös mustarotasta on kesytettyjä rotuja mutta ne ovat harvinaisempia. 



Rotumääritelmä:
Kesyrotista on monia väri- ja kuviomuunnoksia. Suomessa turkkimuunnoksia on virallisesti kaksi: Sileäkarvainen(sk) ja kiharakarvainen(rex). Muualla maailmassa rotista kasvatetaan muitakin turkkimuunnoksia, muun muassa pitkäkarvaisia ja karvattomia rottia.

Naarasrotta:
Painaa noin 300-600 grammaa.
Urosta kevytrakenteisempi, sirompi ja usein pehmeäkarvaisempi.
Vatsassa kaksi riviä nisiä.

Urosrotta:
Painaa noin 500-900 grammaa.
Häntänsä juuressa on selvästi erottuvat kivekset.

Kaksi blue väristä kesyrottaa.
Värejä on hyvin monta kuten esim. black, blue, buff, caramel, champagne ja cream.





Hoito:
Häkin täytyy olla tilava, jossa on paljon kiipeilytasoja ja muita virikkeitä. Suositeltu häkin pohjapinta-alan minimikoko on 240 neliösenttimetriä. Häkin lisäksi rotta tarvitsee kaksi ruokakuppia, toinen siemenseokselle ja toinen tuoreruoalle, sekä juomapullon. Rotalle olisi aina hyvä ollatarjolla siemenseosta, jota saa eläinkaupasta. Tuoreruokaa rotan tulisi saada muutama kerta viikossa. Tuoreruoaksi sopii erilaiset hedelmät, vihannekset ja juurekset. Lisäksi rotlle voi antaa muun muassa riisiä, leipää, makaronia ja keitettyä puuroa. Rotalle ei sovi mausteiset, suolaiset, tuliset, sokeriset tai rasvaiset ruoat. Raikasta vettä pitäisi aina olla tarjolla.

Rotat ovat helppohoitoisia eläimiä. Ruokakupit ja vesipullo pitää puhdistaa joka päivä. Häkki pitää koosta riippuen siivota noin kerta viikossa. Rotan häntä pitäisi pestä ja rasvata noin kaksi kertaa viikossa.
Rotta on laumaeläin, joten sillä pitäisi olla samaa sukupuolta oleva käkkikaveri. Sosiaalisuutensa takia se tarvitsee häkin 
ulkopuolella jaloittelua vähintään kolme tuntia päivässä.           
 
Juliana 7.D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti