maanantai 7. maaliskuuta 2016

Kissan raakaruokinta lyhyesti






Raakaruokinta eli BARF tarkoittaa raakoihin ainesosiin perustuvaa luonnonmukaisuuteen yrkivä ruokavalio. Se on sovellettavissa myös muille lihaa syöville eläimille, mutta käsittelen tässä kirjoituksessa vain kissojen raakaruokintaa.

kuva
Miksi raakaruokinta?

Kissan elimistö on kehittynyt käsittelemään vain eläinperäisiä ainesosia, jonka vuoksi kissa ei pysty hyödyntämään kasvimaailman ravinteita. Nykyään suurimmassa osassa kissojen valmisruoissa on vain muutama prosentti oikeaa lihaa- loput ovat esimerkiksi teurasjätettä, viljaa, sokeria ja teollisia lisäaineita. Nämä saattavat aiheuttaa kissalle eri sairauksia, kuten virtsakiteitä.


Mitä kissan luontaiseen ruokavalioon kuuluu?

Kissat ovat pienriistan syöjiä, joten ne syövät jyrsijöitä, matelijoita, pikkulintuja ja hyönteisiä.
Näiden käyttöön tulisi pyrkiä myös lemmikkikissan ruokavaliossa, sillä nauta ja sika sisältävät enemmän rasvaa kuin proteiinia. Raakaruokinnassa tulisi rasvan olla pienemmässä osassa kuin proteiinin. Luiden saanti on myös tärkeää, sillä niistä kissa saa kalsiumia.
Kissalle sopivia ruokia ovat esimerkiksi
- kanat ja tivut, kalkkuna
- jyrsijöistä hiiret, hamsterit, gerbiilit
- jänikset.
kuva


Miten kissa saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet?

- Kalsiumia kissa saa luista
- A- vitamiinin saa maksasta ja D- vitamiinin kalasta, esimerkiksi silakka sopii hyvin
- E- vitamiinin pitoisuus laskee raakaruokinnassa, joten se tulee hoitaa E- vitamiinilisällä.
- Jodia saa esimerkiksi merilevästä tai valmisteista
- Sinkkiä on vaikea saada ruuasta, joten raakaruokinnalla olevalle kissalle tulee antaa sinkkiä jossain muussa muodossa, kuten pillerinä.
Näiden lisäksi kissalle olisi hyvä antaa myös rustoja, sillä ne ehkäisevät hammaskiven syntymistä. Rustoja tulee antaa vain kerran viikossa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti